Toeristische Highlights

Wanneer u maar kort in Thüringen kunt zijn en zich dus beperken moet in wat u kunt zien, dan is hier een kort overzicht van de toeristische highlights van Thüringen.

 


WartburgWartburg, Unesco werelderfgoed sinds 1996, waar Maarten Luther het Nieuwe Testament in het Duits vertaalde. Bezoek in Eisenach » ook het Luther-huis en het geboortehuis van Johann Sebastian Bach ».

 

 


KlWeimar Klassiekassiek Weimar, Unesco werelderfgoed sinds 1998, wegens de grote kunsthistorische betekenis die weerspiegelt wordt in openbare en privé gebouwen en parken en de invloed van Weimar in de late 18e en vroege 19e eeuw. Maak hier kennis met de stad van Bach, Goethe en Schiller. Startpunt van de democratie in Duitsland (Weimarer Republiek 1919).  Bezoek ook de gedenkplaats Buchenwald

 


Bauhaus Universiteit

Bauhauslocaties Weimar, Unesco werelderfgoed sinds 1996. Bezoek het Bauhaus museum, de Bauhaus Universiteit en het 'Haus am Horn' van de architect Georg Muche.

 


UNESCO Wereld Natuurerfgoed

Nationale Park Hainich, Unesco wereld natuur erfgoed sinds 2011, net ten Noorden van het Thüringer Wald en de A4 ten Noordoosten van Eisenach.
Bezoek het boomkronenpad en beleef van dichtbij wat er in de boomtoppen leeft. In het voorjaarzijn grote delen van het bos bedekt met daslook dat een heerlijke geur afgeeft en later prachtige witte bloemetjes draagt.

 


UNESCO Biosferen Reservat Vessertal

Biosferen Reservaat Thüringer Wald is Unesco natuurreservaat sinds 1979, uitgebreid in 1986, 1990 en 2016, midden in het Natuurpark Thüringer Wald. Bezoek het informatiecentrum in Frauenwald » en bewonder de in het wild leven edelherten als u deelneemt aan de wildobservatie. Lees hier verder »

 


Arnstadt BachstadArnstadt Oudste stad van Thüringen. Bezoek de middeleeuwse binnenstad met zijn kerken, klooster en de Bachkerk waar Johann Sebastian Bach » zijn eerste aanstelling als stadsorganist had. Lees hier verder »

 

 


Erfurt - hoofdstad van ThüringenErfurt, hoofdstad van Thüringen, ook wel het prentenboek der Duitse geschiedenis genoemd. Stad met de vele bruggen en torens. Bezoek het fraai gerestaureerde centrum en de Dom van Erfurt - de Mariendom - die samen met de gotische St.  Severikirche op een heuvel in het midden van de stad staat. Van de bruggen moet u minstens de Krämerbrücke bezichtigd hebben.


Meiningen TheaterstadMeiningen Theaterstad met het wereldberoemde Meininger Theater, waar de de wieg stond van het moderne regietheater, zonder welks impulsen Hollywood niet ontstaan zou zijn. Bezoek het  Theatermuseum ("toverwereld der koellisse") en de Stoomtrein werkplaats als u van treinen houdt.

 


GothaGotha Residentiestad. Door zijn uitstekende ligging al sinds de middeleeuwen een belangrijk handelscentrum. Bezoek het Schloss Friedenstein en 's werelds oudste barok theater dat nog helemaal origineel is. De markt en de renaissance gevel van het stadhuis (1574) en de historische binnenstad zijn zeer de moeite waar. Rond de stad staan diverse paleizen, een slot en een klooster.


Jena glas en lichtstadJena - stad van de glasindustrie (Schott, Carl Zeiss) en van de wetenschap. De stad waar glastechnici en grote filosofen en pedagogen zich ontwikkelden. Bezoek het optiek museum, de botanische tuinen met de Goethe herdenkingsplaats, het Zeiss-planetarium en Schiller's tuinhuis.

 


Bertholdsburg SchleusingenSchleusingen en Kloster Veßra - het rijk van de Graven van Henneberg die aan de wieg stonden van de opkomst van de glasindustrie in Duitsland. Zij verleenden in 1525 een tweetal Schwaben een concessie om in het dal van de Langenbach een glasindustrie te starten. Meer over Schleusingen »

 


 

Ga naar boven