Schleusingen

De stad Schleusingen ligt op de Zuidflank van het Thüringer Wald op ca 400 m NN. Het werd in 1232 voor het eerst in schriftelijke bronnen vermeldt als Slusingen.

Beienswaardigheden

Schleusingen was van 1226 tot 1583 in handen van de Graven von Henneberg een graafschap dat zich van Schweinfurt en Coburg in Beieren uitstrekte tot aan Ilmenau en later zelfs tot Weimar. Het belangrijkste gebouw is de door hen gebouwde Bertholdsburg

Op de markt staat een bron uit 1710 met een standbeeld van de gravin Elisabeth von Henneberg (* 1319; † 30. März 1389), zus van Katharina von Henneberg, (* um 1334 in Schleusingen; † 15. Juli 1397 in Meißen) die nog familie in Nederland heeft.

Bijzonder

In 1525 melden zich twee Schwaben Hans Greiner en Jakob Poffinger die een revolutionair idee hadden om volcontinu glas te produceren met 1 vuur en 12 glasproductieplaatsen. Deze heren kregen van de Graven van Henneberg een licentie om in het dal van de Langer Bach een glasfabriek te stichten, wat het begin vormde van het dorpje Langenbach. Dit vormt het begin van een tot in de tegenwoordige tijd voortdurende glastraditie.

Voordat de graven von Henneberg zich in Schleusingen vestigden was hun bestuurszetel de plaats Henneberg nabij Meiningen aan de huidige grens tussen Thüringen en Beieren. Dat al voor 1200 hun invloed op de ontwikkeling van het Thüringer Wald merkbaar was is bijvoorbeeld zichtbaar in hun verbintenis met het ontstaan van het dorp Frauenwald in 1177.

 

Hotels, Pensions, B&B's, Campings en Camperplaatsen

Ga naar boven