Elgersburg

De geschiedenis van de gemeente  Elgersburg is onlosmakelijk verbonden met het slot. Het is aan te nemen, dat de eerste huizen, onder bescherming van het slot, gebouwd zijn. Daarom is de ring van huizen om het slot, het oudste deel van de gemeente.

Een van de belangrijkste bron van inkomsten was de mangaanerts bergbouw, voor het eerst in 1668 genoemd; men weet eigenlijk wel zeker dat er nog eerder al erts gewonnen werd. De mangaan- of bruinsteenerts was van zeer goede kwaliteit, bijna zonder verontreinigingen. Het erts werd gebruikt in de glashutten en in de pottenbakkerijen, om de gewenste bruine kleur te maken. Desondanks werden de Elgersburgers er niet rijk van. Toch bleef de bergbouw tot 1951.

Een net zo belangrijke tak van de industrie was de porselein- en keramiek industrie. In 1808 werd de productie  van keramiek- en porselein servies gestart. Later werd er alleen nog hart- en laboratoriumporselein geproduceerd.
In 1984 stopte de activiteit, en ontstond er onbewust een technisch monument van een bijzondere soort. In de zogenaamde Massemühle is alles nog zo, alsof de arbeiders even aan het pauzeren zijn.

De eigenlijke roem van Elgersburg is tegenwoordig te danken aan de talrijke heldere, zuivere, koude bronnen en stromend water, die er talrijk in de bossen zijn. Elgersburg is onderdeel van het UNESCO Biosfeerreservaat Thüringer Wald.

Wandelroutes

UNESCO Natuurreservaat Rondwandelreis heeft Elgersburg als etappeplaats

 

Hotels, Pensions, B&B's, Campings en Camperplaatsen

Ga naar boven