Rudolstadt

Rudolstadt werd rond 776 als Rudolfestat voor het eerst vermeld en heeft sinds 1326 stadsrechten. Het kwam rond 1340 in het bezit van de graven van Schwarzburg en was van 1574 tot 1920 hoofdstad van het graafschap, Vorstendom en vrijstaat Schwarzburg-Rudolstadt. Nu heeft Rudolstadt ca. 23.000 inwoners. De dorpen Cumbach, Eichfeld, Keilhau, Lichstedt, Mörla, Oberpreilipp, Pflanzwirbach, Schaala, Schwarza en Volkstedt behoren tot de gemeente.

De stad Rudolstadt heeft veel te bieden en is in toeristische zin belangrijk. De stad ligt in een aantrekkelijk landschap en heeft levendige culturele tradities. Dichters en denkers zoals Schiller en Goethe, Fichte, Humboldt en Schopenhauer, de componisten Richard Wagner, Franz Liszt und Paganini en de pedagoog Friedrich Fröbel zijn allemaal nauw met de historie van de stad verbonden.

Wanneer u met de auto komt ziet u al van verre de Heidecksburg liggen op een bergtop bij de stad. Als hoofdstad en de zetel van het vorstendom Schwarzburg-Rudolstadt beleefde de stad tussen de 18e en 19e eeuw in de culturele driehoek met Weimar en Jena haar culturele hoogtijdagen. Sinds het midden van de 18e eeuw bestonden er porseleinfabrieken, maar verdere industrialisatie kwam pas laat op gang, zodat Rudolstadt lange tijd een agrarische gemeenschap bleef. In 1874 werd Rudolstadt aangesloten op het spoorwegnet en kwam de bedrijvigheid op gang. Een van de bekendste startende bedrijven was het bedrijf Richter dat medicamenten en speelgoed produceerde, waaronder de wereldberoemde steen blokken doosjes met de merknaam "Anker".

Natuurschoon en het culturele en historische potentieel van de stad maken het voor bezoekers mogelijk om zich op vele manieren te oriënteren, en staan garant voor een interessant en gevarieerd verblijf in de stad.

 

Bezienswaardigheden en Musea

Heidecksburg

Natuur historisch museum in de Heidecksburg

Stadsslot Ludwigsburg

Schillerhuis

Rudolstadter Theater – thuis van Thüringer Symphoniker Saalfeld-Rudolstadt.

 

Wandelroutes

Schwarzatal Panoramaweg rondom de rivier Schwarza van Rudolstadt-Schwarza naar de Rennsteig en terug

Lutherweg - traject Saalfeld -Großkochberg

 

Fietsroutes

Saale Radweg 

Mühlenradweg Saale-Ilm 

Schwarzatal-Radwanderweg.

 

Events

Rudolstadt Festival – het grootste Folk-Roots-Wereldmuziek-Festival van Duitsland

 

Toeristen informatie

Touristinformation, Am Markt 5, Tel. (03672) 48 64 40.

 

Verkeer en vervoer

Ondanks de economische betekenis van het stedenverband Rudolstadt, Schwarza, Saalfeld/Saale en  Bad Blankenburg gaat er nog steeds geen autosnelweg naar Rudolstadt.

Rudolstadt ligt op het kruispunt van de B85 richting Weimar en de A4 en de B88 naar Ilmenau en de snelweg A71

Treinstation en diverse regionale buslijnen.

Hotels, Pensions, B&B's, Campings en Camperplaatsen

 

Ga naar boven