Thüringer Wald - het Groene Hart van Duitsland

Wat normaal aangeduid wordt met het begrip Thüringer Wald is het aaneengesloten gebied van het Natuurpark Thüringer Wald, het Natuurpark Schiefergebirge-Obere Saale en het UNESCO Biosfeer Reservaat Thüringer Wald tezamen. In totaal 305.200 ha een gebied groter dan de provincie Overijssel. Het is het grootste samenhangende aaneengesloten natuurgebied in Duitsland. Niet voor niets heet Thüringen dan ook Het Groene Hart van Duitsland.

De Thüringer Wald is een bergketen die de zuidgrens vormt van de Duitse deelstaat Thüringen. Het was tevens de grens van de voormalige DDR. Deze bergketen begint bij Eisenach en loopt in zuid-oostelijke richting tot vlak bij de Tsjechische grens.

De noordzijde van het Thüringer Wald gebergte is steiler, rauwer en veel dichter bebost dan aan de zuidzijde.

Steile noordzijde met veel bos

De bossen die ook de kam van het woud tooien worden naar het zuiden toe opener. Het landschap is daar meer glooiend en afwisselender. De zuidzijde biedt zonnige bergweiden en adembenemende vergezichten richting Franken in Beieren en naar de Thüringer Rhön. Deze zuidkant is daarmee een waar eldorado voor wandelaars, fietsers en langlaufers.

Glooiende open landschappen van de zuidhelling

 

Ga naar boven