UNESCO Biosfeer Reservaat Thüringer Wald

In het hart van het Thüringer Wald ligt een prachtig natuurreservaat waar mensen van harte welkom zijn. Het wordt door UNESCO beschermd als onderdeel van het ‘Mens en Biosfeer’-programma (MAB). Een wereldwijd netwerk van reservaten voor behoud van de biodiversiteit en duurzame ontwikkeling.

Biosfeer Reservaat

Wat is dat eigenlijk een biosfeer reservaat? Is dat wel voor toeristen? Bekijk de video:

Meer over biosfeerreservaten in het Nederlands op de UNESCO Website »

Mens en Biosfeer in het Thüringer Wald

In dit deel van het Thüringer Wald draait het om vier unieke biotopen: woud, bergmoeras, bergweide en water die representatief zijn voor de Midden-Europese middelgebergten. Voor de bescherming van deze bijzondere biotopen is het natuurreservaat onderverdeeld in drie zones. Er zijn kernzones waar natuur nog in zijn oorspronkelijke pure vorm te vinden is en alleen op de paden gewandeld mag worden. In de er omheen liggende verzorgings– en ontwikkelingszones mogen bezoekers ook buiten de paden wandelen.

Indrukwekkende natuur

Het afwisselende en dun bevolkte landschap heeft een veelzijdige flora en fauna, met meer dan 3600 dier-, planten- en paddenstoelensoorten. Het is Natura2000 gebied en Europees vogelbeschermingsgebied. Hier hebben vele zeldzame vlinders en vogels zoals de hop, het korhoen en de zwarte ooievaar hun plek gevonden. Paden door bloeiende bergweiden, langs wilde orchideeën - waaronder de zeldzame vlierorchis, langs klaterende beekjes en meren maken elke wandeling tot een belevenis.

Wandelgebied

Het Thüringer Wald is een middelgebergte met toppen tot 1000 meter. In het biosfeerreservaat liggen de vier hoogste toppen van het Thüringer Wald: de Großer Beerberg (982), de Schneekopf (978), de Fichtenkopf (944) en de Großer Finsterberg (944). Hier heeft u adembenemende uitzichten richting Franken en het Thüringer Bekken. Het biosfeerreservaat is een uitdagend wandelgebied met een goede wandel infrastructuur met bewegwijzerde paden en gecertificeerde kwaliteitswandelpaden zoals de Rennsteig die het gebied doorkruist, en de pittige Gipfelweg die over deze hoogste toppen loopt.

Twee in het natuurreservaat gevestigde Nederlanders hebben een speciale Natuurreservaat Rondwandelreis langs de mooiste en interessantste plekken van het gebied ontwikkeld. Ontdek het zelf »

Geschiedenis

Reeds in 1939 werd een deel van het Vessertal (ca. 1400 ha) tot beschermd natuurgebied benoemd.
In 1986 werd dit tot ca. 1600 ha uitgebreid. In 1979 werd het als eerste beschermde natuurgebied in Duitsland door de UNESCO erkend en is daarmee het oudste biosfeer reservaat in Duitsland. Het oorspronkelijke beschermde gebied werd in de loop der jaren meerdere keren uitgebreid met waardevolle biotopen zoals moerassen, bijna natuurlijke bossen en bergweiden. Vanaf 1990 was dit lang constant met een grootte van 17081 ha. Er zijn op dit moment negen zelfstandige biotopen aangewezen en er zijn naast het natuurbeschermingswerk ook ontwikkelingsdoelstellingen geformuleerd.

Unesco Biosfeer Reservaat Thüringer Wald

Bron: Unesco Biosfeer Reservaat Thüringer Wald

In 2016 is het biosfeer reservaat sterk sterk uitgebreid en is nu 33.672 ha groot. Het begint net ten Zuiden van Ilmenau in het Noorden tot aan Schleusingen in het Zuiden. En van Suhl in het Westen tot Neuhaus am Rennweg in het Oosten. De naam van het natuurreservaat is ook gewijzigd in UNESCO Biosfeerreservaat Thüringer Wald. 

Meer weten?

Omdat het bestuur van het natuurreservaat  deels UNESCO en deels  Thüringense ambtelijke organisatie is mag het geen reclame maken. Dat loopt via de zogenaamde "Förderverein". Deze heeft een expositie over het Biosfeer Reservaat aan de Nordstraße 96, Frauenwald am Rennsteig »

Hier vindt u veel informatie over de natuur in het reservaat. Er is een prachtig diorama met dieren die in het reservaat leven. Bovendien worden er van hieruit dagelijks wildobservaties van edelherten georganiseerd. Kijk daarvoor hier verder »

Plaatsen in het UNESCO Biosfeer reservaat

De volgende plaatsen liggen geheel of gedeeltelijk in het UNESCO Biosfeer reservaat Thüringer Wald.

Altenfeld, Elgersburg, Frauenwald, Gehlberg, Langenbach, Masserberg, Neustadt, Oberhof, Schmiedefeld, Schmücke, Schönbrunn, Stützerbach, Suhl.

Bezienswaardigheden

Hotels, Pensions, B&B's, Campings en Camperplaatsen

 

Ga naar boven