Nationale Park Hainich

Het nationale park Hainich is een onderdeel van het Natuurpark Eichsfeld-Hainich-Werra. Het werd in 1997 als 13e nationale park van Duitsland erkend en werd in 2011 door UNESCO tot wereld natuurerfgoed verklaard. Het heeft een totale oppervlakte van 7.500 ha. Het UNESCO wereld natuurerfgoed piekt met haar natuur. Het is een van de weinige plekken in Thüringen waar de wilde kat nog leeft en waar een deel van het gebied bewust oerwoud gelaten wordt. Belevingspaden zoals het boomkronen pad, brengen de mensen dicht bij de natuur.

In deze regio vindt u naast heel veel natuur, historische steden met een interessant verleden zoals Mühlhausen en Bad Langensalza. Bad Langensalza heeft veel parken en tuinen die uitnodigen tot wandelingen en genieten. En wie actie zoekt kan zelfs met een Segway door de straten van Mühlhausen rollen.

Het Nationale Park Hainich is een bijzonder loofbos dat voornamelijk uit rode beuken bestaat, maar ook vele andere loofboomsoorten heeft. Het is beroemd om de daslook (Duits: ‘bärlauch’) die hier in het vroege voorjaar grootschalig de bosbodem bedekt. Behalve de wilde kat die u buiten het wilde kattendorp in Hütscheroda waarschijnlijk niet te zien krijgt zijn er nog 48 andere soorten zoogdieren, waaronder 13 vleermuis-soorten en een uitgebreide flora met 813 soorten bloemendragende planten en met vele wilde orchideeën, 221 soorten mossen, 134 soorten korstmos. Hieronder zijn ook veel met uitsterven bedreigde plantensoorten. Door de vele soorten bloeiende planten zijn er ook vele soorten vlinders.

Bezienswaardheden

Voorlichtingscentrum van het Nationale Park Hainich nabij de Thiemsburg.

Wilde Kattendorp in Hütscheroda

Boomkronen pad Thiemsburg

Wandelroutes

Hainichlandweg rondwandelpad 7 - 9 dagetappes door het Nationale Park Hainich en het Natuurpark Eichsfeld-Hainich-Werra 

Lutherweg

 

Ga naar boven