WiFi op vakantie

In Nederland zijn we verwend met vrijwel onbeperkte internet toegang. Abonnementen kennen de zogenaamde 'Fair Use Policy' en afgezien van notoire film downloaders is er in Nederland bijna niemand aangesproken op de hoeveelheid internet verkeer die hij veroorzaakt. Ook is er in stedelijke gebieden bijna overal open WiFi dat meestal ook nog gratis is.
Wie met vakantie gaat, denkt in het buitenland dezelfde situatie als thuis aan te treffen.

Internet in Duitsland

In Duitsland is de situatie volledig anders. 'Fair Use Policy' abonnementen bestaan niet. Het grootste en duurste abonnement levert niet meer dan 30 Gb internet verkeer per maand. De Duitse wet vindt het downloaden van met copyright beschermd materiaal als een strafbaar feit. De houder van net internet abonnement waarmee de download plaatsvond is uitdrukkelijk aansprakelijk. Daardoor is dat er geen open WiFi te vinden is op straat, in een restaurant, hotel of pension. Bedrijven die wel WiFi aanbieden, leggen vast wie, wanneer met welk apparaat waar gegevens ophaalt. Door de hoge kosten van internet abonnementen wordt de mate van het gratis gebruik vaak beperkt of moet er betaald worden voor het gebruik.

Oplossing voor reizigers

Wie op reis gaat met een notebook of tablet met WiFi maar zonder 3G of 4G heeft de redactie de volgende oplossing getest. Bestel bij uw provider een extra reispakket voor uw smartphone. Bij de meeste providers kost dat € 25 voor twee tot vier weken en 500 tot 1000 Mb gebruik. We testten twee weken lang op onze Android smartphone de app Wireless-Router-Free van NG6 Software Technologies. Daarmee heb je je eigen draagbare WiFi Hotspot en die blijkt uitstekend te werken. We testten hem in WPA2 PSK mode zodat niet andere gasten in de volgende hotelkamer ook onze verbinding gebruiken.

Tip

Tot slot nog drie tips.
1. Zet in je smartphone alle automatische updates uit als je zuinig met het verbruik wilt omgaan. 
2. Vraagt het hotel waar je bent een vergoeding voor het internet gebruik? Vergelijk hun tarief dan even met dat van je eigen internet provider. Bij vele hotels bleek ons eigen abonnement goedkoper.
3. Download deze app in de Google Play Store »

iPhone

Heeft u een bruikbare Wireless Hotspot voor de Apple iPhone getest in de praktijk?
Stuur deze dan per e-mail op naar ons info adres van onze website en we publiceren hem hier.

 
Ga naar boven