Fotografie bestemming Thüringer Wald

Het Thüringer Wald is een heel interessante reisbestemming voor natuurfotografen. Het gebied heeft veel te bieden aan fauna en flora. Doordat dit gebergte erg dun bevolkt is en weinig ontwikkeling heeft plaatsgevonden op het land, is de soortenrijkdom is erg groot. Voor landschap fotografen biedt de bergketen over de hele lengte van zo’n 160 km zeer verschillende landschappen en een veel reliëfverschil. Bovendien is het gebied voor wandelaars nagenoeg geheel toegankelijk in tegenstelling tot natuurgebieden in het dichtbevolkte Nederland. Vrij rondzwerven door weilanden en bossen is gewoon mogelijk en je komt ook bijna niemand tegen.

Mijn favoriete fotospots

Hieronder vindt u mijn favoriete natuurfoto hotspots. Om het een beetje overzichteljk te houden heb ik het ingedeeld naar fotografie soort. Aan bod komen: Macro- en landschapsfotografie, Panorama’s van berglandschappen, Wildlife fotografie, Vogelfotografie en Sterren kijken en fotograferen.

Macro- en landschapsfotografie

Bergweiden in het voorjaar staan overal vol met bloemen. En van week tot week volgen soorten en daarmee de overheersende kleuren elkaar op. Het Biosferen Reservaat Thüringer Wald maar ook diverse weidegebieden rond de kam van het gebergte zijn makkelijk op de kaart aan te wijzen en te vinden zijn. Bij de foto's staat als onderschrift waar deze gemaakt is. Wie geïnteresseerd is in een gestructureerde presentatie van bijzondere bergbloemen bezoekt de Rennsteig Garten bij Oberhof. Hier vind u circa 4.000 planten uit de middel- en hooggebergten uit de hele wereld.

Panorama’s van berglandschappen

Mooie panoramafoto’s maakt u vanuit de Rennsteig Garten en van of rond de top van de berg Schneekopf bij Gehlberg. Dit is mijn favoriet en hier heb ik ook een interessante 10 km rondwandeling langs spectaculaire uitzichtpunten geschreven, die ik binnenkort hier eens zal publiceren. Ten Zuiden van Ilmenau bevindt zich in een prachtig bosgebied en nabij het Goethe Hauschen de top van de berg Kickelhhan zijn mooie panorama's op Manebach, Ilmenau en omgeving met op de achtergrond de Schneekopf top.

Wildlife fotografie

Er loopt vrij veel wild rond in het Thüringer Wald. Ik ontmoette vele edelherten, reeën, vossen, zwijnen, wat moeflons, steenmarters, boommarters, hermelijnen in zomer- en in wintervacht. De wolf heeft het gebied nog niet ontdekt, maar de Lynx is wel aanwezig al heb ik zelf de eer niet gehad. Wie graag georganiseerd edelherten wil fotograferen (met bijna 100% garantie) boekt bij Mario Nöckel van de Förderverein Biosferen Reservaat een namiddag wildobservatie. Zie de advertentie hieronder. Ben je nog niet uitgekeken rij dan naar Wildpark Slot Anholt vlakbij Coburg. Hier kan je wel wolven en lynxen zien.

Vogelfotografie

Zelf ben ik niet zo’n vogelexpert maar was me wel bewust van de regelmatige observatie van buizerds, rode wouw, uilen, spechten, draaihalzen en een heel arsenaal andere bosvogels. Maar voor mij was de observatie van de zwarte ooievaar altijd weer het hoogtepunt van de dag. Deze vogel is extreem schuw en moeilijk benaderbaar. Nabij de stuwdam van het drinkwater stuwmeer Schönbrunn is elke jaar een nest en de vogels zijn in die omgeving vaak waar te nemen. Ook rond Kloster Paulinzella heb ik zwarte ooievaars waargenomen.

Winterfotografie

De winter biedt veel mogelijkheden tot landschapsfoto’s met sneeuw en ijs. De genoemde bergtoppen zijn goede plekken. Voor meer actie gerichte winterfotografie fotografeert u sledehonden tochten in Frauenwald, Neustadt am Rennsteig en Masserberg. Of ga naar Oberhof voor biatlon, rodel en schansspring wedstrijden met veel publiek.

Sterren kijken en fotograferen

Op de kam van het Thüringer Wald en rond de hooggelegen dorpjes is er bijna geen lichtvervuiling. Ga dus op heldere avonden en nachten naar buiten en geniet van de sterrenhemel. Wist u dat u met uw verrekijker, camera of telescoop nog veel meer kunt zien aan de nachthemel? Hier in het Thüringer Wald vindt u een sterrenhemel zoals u die in Nederland en België niet meer te zien krijgt. Hier maakt u de mooiste Melkweg foto’s of startrail foto’s. Heeft u de smaak te pakken en wilt u meer weten over het heelal? Bezoek dan het astronomie-museum van de Sterrenwacht Sonneberg of de volkssterrenwacht met telescoop en een planetarium in Suhl. Hier kunt u zelf op afspraak eens door een echt grote telescoop kijken. Iets verder weg in Jena vindt u het Zeiss-Planetarium waar meerdere voorstellingen per dag gegeven worden.

Relevante advertenties

Ga naar boven