Saale

De Saale is een zijrivier van de Elbe in Duitsland. Langs de rivier staat een groot aantal burchten en burchtruïnes die dateren uit de tijd dat men zich moest verdedigen tegen invallen van Slavische stammen vanuit het oosten. Jena en Halle zijn de grootste steden aan de rivier.

De Saale begint, evenals de Main, in het Fichtelgebergte in de buurt van Hof. De bron bevindt zich op een hoogte van 707 m boven Normalnull op de flanken van de Waldstein. De rivier stroomt vervolgens door het gebied Opper-Franken in noordelijke richting.

De eerste grotere stad aan de Saale is Hof. Via het Vogtland bereikt de rivier al spoedig Thüringen, waar de rivier door het Thüringer Wald loopt. Hier bevinden zich de twee grootste stuwmeren van de rivier: Bleiloch- en Hohenwarte Stuwmeer. Via Saalfeld, Rudolstadt en Jena doorkruist de Saale Thüringen om ten zuiden van het historische stadje Naumburg Saksen-Anhalt te bereiken. Verder noordelijk volgt de stad Halle, de oude zoutstad. Vanaf hier wordt de Saale bevaren.

De monding in de Elbe bevindt zich bij het stadje Barby, halverwege Dessau en Maagdenburg.

Langs de Saale bevindt zich het wijnbouwgebied Saale-Unstrut, het noordelijkste van Duitsland

Fietsroutes

Saale Radweg

Thüringer Stedenband Kruist de Saale bij Jena

Wandelroutes

Saale Horizontale Rondwandelreis vanuit Jena die het Saale dal tussen Jena en Dornburg doorkruist

Hotels, Pensions, B&B's, Campings en Camperplaatsen

Er zijn nog geen bijdragen in deze rubriek.

Ga naar boven