Zakelijke Ontwikkeling

De zakelijke ontwikkeling van het Thüringer Wald komt historisch uit drie branches voort. In de eerste plaats is dat de veeteelt die reeds voor de vaste nederzettingen  een rol speelde. Verschillende veeboerderijen – ook in verband met de handelswegen over de kam van het Thüringer Woud – worden geschiedkundig beschreven en zijn ook tegenwoordig herkenbaar in de namen van grondstukken, zoals “Hengstwiese” (paardenweide). Het huidige hotel met de naam "Stutenhaus" (stoeterij) dat midden in het beschermde gebied ligt, is oorspronkelijk ook een vroegere veeboerderij geweest.

Voor het ontstaan van permanente nederzettingen speelde de mijnbouw een belangrijke rol in de vestigingsgeschiedenis. Toen de mijnbouw in de 17de/18de eeuw door uitputting van de bodem afliep, ontwikkelde zich de glasindustrie, die in het midden Thüringer Woud uitstekende condities vond. De glasfabriek van Schmiedefeld am Rennsteig en de kristalslijperij hebben tot voor enkele jaren nog gefunctioneerd..

De verbetering van de verkeersstructuur (opening van de spoorbaan Ilmenau - Schleusingen in 1904 en het spoortje Rennsteig - Frauenwald 1913) opende nieuwe zakelijke perspectieven. De ontwikkeling van het toerisme speelde daarbij de belangrijkste rol. Intensief kuurbedrijf in Stützerbach en geanimeerd vakantieverkeer in alle plaatsen in het gebied hebben tot een zekere welstand van de plaatsen bijgedragen, die sommige gebouwen en pleinen nog aan te zien is. Stamgasten van het midden Thüringer Woud kwamen vooral uit de industriegebieden rond Halle en Leipzig. Met de opening van de grenzen werd dit gebied voor deze gasten minder attractief wat een sterke teruggang van het aantal overnachtingen veroorzaakte. Ondertussen zijn met de modernisering van oude en de opbouw van nieuwe toeristische infrastructuren gunstige omstandigheden voor het voortbestaan van de toeristen industrie geschapen. De langzaam groeiende toeloop van vakantiegangers en de positieve reactie op de natuurlijke en culturele  mogelijkheden van het gebied zijn een gunstig voorteken.

 

Ga naar boven