Klooster Veßra Klooster Veßra is een Norbertijnen klooster dat stamt uit 1131 en dat het huisklooster was van de Graven van Henneberg uit Schleusingen. Het behoort tot de belangrijkste (deels) nog bestaande romaanse bouwwerken in Thüringen en ligt in de gelijknamige plaats 'Kloster Veßra'.

Dit klooster geldt als een belangrijke kloostervestiging uit de vroege Middeleeuwen. Reeds van verre ziet men de dubbele toren van de ingang van de kloosterkerk, die uitbrandde in 1939, maar zelfs als verder goedbewaarde ruïne blijft het indrukwekkend. Het gehele kloosterterrein van 6 ha is nog steeds door de oorspronkelijke kloostermuur omgeven. Toen de graaf van Henneberg in Schleusingen zich tijdens de Reformatie bekeerde tot de evangelische kerk, deden de monniken hetzelfde, wat natuurlijk het einde van het RK-klooster inluidde.

Het dient nu als openluchtmuseum, met originele vakwerkhuizen uit de omgeving die hierheen verplaatst zijn. Er is een tentoonstelling over de landbouw in de DDR-tijd een boomgaard en kruidentuin met nog oude rassen. Even voorbij deze plaats mondt de Schleuse uit in de Werra en er is een watermolen die elektriciteit opwekt en een bierbrouwerij die eens per maand nog bier brouwt.

 

Ga naar boven