Fotografie bestemming Thüringer Wald

Het Thüringer Wald is een heel interessante reisbestemming voor natuurfotografen. Het gebied heeft veel te bieden aan fauna en flora. Doordat dit gebergte erg dun bevolkt is en weinig ontwikkeling heeft plaatsgevonden op het land, is de soortenrijkdom is erg groot. Voor landschap fotografen biedt de bergketen over de hele lengte van zo’n 160 km zeer verschillende landschappen en een veel reliëfverschil. Bovendien is het gebied voor wandelaars nagenoeg geheel toegankelijk in tegenstelling tot natuurgebieden in het dichtbevolkte Nederland. Vrij rondzwerven door weilanden en bossen is gewoon mogelijk en je komt ook bijna niemand tegen.

Mijn favoriete fotospots

Hieronder vindt u mijn favoriete natuurfoto hotspots. Om het een beetje overzichteljk te houden heb ik het ingedeeld naar fotografie soort. Aan bod komen: Macro- en landschapsfotografie, Panorama’s van berglandschappen, Wildlife fotografie, Vogelfotografie en Sterren kijken en fotograferen.

Macro- en landschapsfotografie

Bergweiden in het voorjaar staan overal vol met bloemen. En van week tot week volgen soorten en daarmee de overheersende kleuren elkaar op. Het Biosferen Reservaat Thüringer Wald maar ook diverse weidegebieden rond de kam van het gebergte zijn makkelijk op de kaart aan te wijzen en te vinden zijn. Bij de foto's staat als onderschrift waar deze gemaakt is. Wie geïnteresseerd is in een gestructureerde presentatie van bijzondere bergbloemen bezoekt de Rennsteig Garten bij Oberhof. Hier vind u circa 4.000 planten uit de middel- en hooggebergten uit de hele wereld.

Panorama’s van berglandschappen

Mooie panoramafoto’s maakt u vanuit de Rennsteig Garten en van of rond de top van de berg Schneekopf bij Gehlberg. Dit is mijn favoriet en hier heb ik ook een interessante 10 km rondwandeling langs spectaculaire uitzichtpunten geschreven, die ik binnenkort hier eens zal publiceren. Ten Zuiden van Ilmenau bevindt zich in een prachtig bosgebied en nabij het Goethe Hauschen de top van de berg Kickelhhan zijn mooie panorama's op Manebach, Ilmenau en omgeving met op de achtergrond de Schneekopf top.

Wildlife fotografie

Er loopt vrij veel wild rond in het Thüringer Wald. Ik ontmoette vele edelherten, reeën, vossen, zwijnen, wat moeflons, steenmarters, boommarters, hermelijnen in zomer- en in wintervacht. De wolf heeft het gebied nog niet ontdekt, maar de Lynx is wel aanwezig al heb ik zelf de eer niet gehad. Wie graag georganiseerd edelherten wil fotograferen (met bijna 100% garantie) boekt bij Mario Nöckel van de Förderverein Biosferen Reservaat een namiddag wildobservatie. Zie de advertentie hieronder. Ben je nog niet uitgekeken rij dan naar Wildpark Slot Anholt vlakbij Coburg. Hier kan je wel wolven en lynxen zien.

Vogelfotografie

Zelf ben ik niet zo’n vogelexpert maar was me wel bewust van de regelmatige observatie van buizerds, rode wouw, uilen, spechten, draaihalzen en een heel arsenaal andere bosvogels. Maar voor mij was de observatie van de zwarte ooievaar altijd weer het hoogtepunt van de dag. Deze vogel is extreem schuw en moeilijk benaderbaar. Nabij de stuwdam van het drinkwater stuwmeer Schönbrunn is elke jaar een nest en de vogels zijn in die omgeving vaak waar te nemen. Ook rond Kloster Paulinzella heb ik zwarte ooievaars waargenomen.

Winterfotografie

De winter biedt veel mogelijkheden tot landschapsfoto’s met sneeuw en ijs. De genoemde bergtoppen zijn goede plekken. Voor meer actie gerichte winterfotografie fotografeert u sledehonden tochten in Frauenwald, Neustadt am Rennsteig en Masserberg. Of ga naar Oberhof voor biatlon, rodel en schansspring wedstrijden met veel publiek.

Sterren kijken en fotograferen

Op de kam van het Thüringer Wald en rond de hooggelegen dorpjes is er bijna geen lichtvervuiling. Ga dus op heldere avonden en nachten naar buiten en geniet van de sterrenhemel. Wist u dat u met uw verrekijker, camera of telescoop nog veel meer kunt zien aan de nachthemel? Hier in het Thüringer Wald vindt u een sterrenhemel zoals u die in Nederland en België niet meer te zien krijgt. Hier maakt u de mooiste Melkweg foto’s of startrail foto’s. Heeft u de smaak te pakken en wilt u meer weten over het heelal? Bezoek dan het astronomie-museum van de Sterrenwacht Sonneberg of de volkssterrenwacht met telescoop en een planetarium in Suhl. Hier kunt u zelf op afspraak eens door een echt grote telescoop kijken. Iets verder weg in Jena vindt u het Zeiss-Planetarium waar meerdere voorstellingen per dag gegeven worden.

Relevante advertenties

WiFi op vakantie

In Nederland zijn we verwend met vrijwel onbeperkte internet toegang. Abonnementen kennen de zogenaamde 'Fair Use Policy' en afgezien van notoire film downloaders is er in Nederland bijna niemand aangesproken op de hoeveelheid internet verkeer die hij veroorzaakt. Ook is er in stedelijke gebieden bijna overal open WiFi dat meestal ook nog gratis is.
Wie met vakantie gaat, denkt in het buitenland dezelfde situatie als thuis aan te treffen.

Internet in Duitsland

In Duitsland is de situatie volledig anders. 'Fair Use Policy' abonnementen bestaan niet. Het grootste en duurste abonnement levert niet meer dan 30 Gb internet verkeer per maand. De Duitse wet vindt het downloaden van met copyright beschermd materiaal als een strafbaar feit. De houder van net internet abonnement waarmee de download plaatsvond is uitdrukkelijk aansprakelijk. Daardoor is dat er geen open WiFi te vinden is op straat, in een restaurant, hotel of pension. Bedrijven die wel WiFi aanbieden, leggen vast wie, wanneer met welk apparaat waar gegevens ophaalt. Door de hoge kosten van internet abonnementen wordt de mate van het gratis gebruik vaak beperkt of moet er betaald worden voor het gebruik.

Oplossing voor reizigers

Wie op reis gaat met een notebook of tablet met WiFi maar zonder 3G of 4G heeft de redactie de volgende oplossing getest. Bestel bij uw provider een extra reispakket voor uw smartphone. Bij de meeste providers kost dat € 25 voor twee tot vier weken en 500 tot 1000 Mb gebruik. We testten twee weken lang op onze Android smartphone de app Wireless-Router-Free van NG6 Software Technologies. Daarmee heb je je eigen draagbare WiFi Hotspot en die blijkt uitstekend te werken. We testten hem in WPA2 PSK mode zodat niet andere gasten in de volgende hotelkamer ook onze verbinding gebruiken.

Tip

Tot slot nog drie tips.
1. Zet in je smartphone alle automatische updates uit als je zuinig met het verbruik wilt omgaan. 
2. Vraagt het hotel waar je bent een vergoeding voor het internet gebruik? Vergelijk hun tarief dan even met dat van je eigen internet provider. Bij vele hotels bleek ons eigen abonnement goedkoper.
3. Download deze app in de Google Play Store »

iPhone

Heeft u een bruikbare Wireless Hotspot voor de Apple iPhone getest in de praktijk?
Stuur deze dan per e-mail op naar ons info adres van onze website en we publiceren hem hier.

 

Kaarten

Wie op reis gaat heeft behoefte aan kaarten: wandelkaarten, fietskaarten, topografische kaarten of zelf toeristen kaarten. De adressen waar u online of in een winkel kaarten kunt kopen vindt u hier.

Via internet kaarten kopen

In Nederland kunt u kaarten en reisgidsen online bij:


Reisboekwinkel de Zwerver B.V.
Oude Kijk in ’t Jatstraat 43 - 45
9712 EC Groningen

Verlag Grünes Herz Verlag grünes herz
Am Hang 27
98693 Ilmenau
Tel +49 3677-63025

Topografische dienst van het Bondsland Thüringen »

Digitale Kaarten op deze Website

Op deze website staan divere kleine digitale kaarten van Thüringen en het Thüringer Wald.

Natuur : Natuurparken » Kaart van Thüringen met daarop de natuurbeschermingsgebieden

Homepage » staat rechts een kleine digitale kaart van het Thüringer Wald

Land : Thüringer Wald » Grote digitale kaart  Thüringer Wald en Rennsteig

Land : Duitslands Kleinood  » Digitale overzichtskaart Thüringen

Land : Het land Thüringen » Kaart van de bestuurlijke indeling in 'Landkreisen' van Thüringen

Ga naar boven