Via Regia

De Via Regia is een van de vele namen van de Koningsweg van Parijs naar Kiev. Deze verliep via Frankfurt en Mainz langs Eisenach, Gotha, Erfurt, Jena, Leipzig, Krakau naar Kiev. Delen van deze weg zijn in Thüringen deels identiek met de huidige wegen B7 en A4 en deels met de spoorbaan Leipzig – Eisenach. Deze weg was een van eerste wegen in Thüringen die geplaveid was en was belangrijk als handelsroute, postweg, koningsweg, pelgrimsroute en voor militaire troepenbewegingen.

Delen van deze weg werden ook wel aangeduid met de naam “Hohe Straße”. De invloed van deze weg op de cultuur is onmiskenbaar. Cultureel belangrijke steden liggen hier als een parelketting aaneengeschakeld van Eisenach tot Altenburg.

Er is ook een prachtige fietsreis die deze Via Regia volgt. Daarbij overnacht u in deze interessante cultuursteden met hun vele bezienswaardigheden. Daartussen fietst u door lieflijk heuvellandschap in de natuur. In Duitsland heet deze reis 'Radfernweg Thüringer Städtekette' en deze wordt in Nederland aangeboden als Thüringer Stedenband Fietsreis. Het Thüringer deel houdt officieel in Altenburg op maar het is mogelijk om door te fietsen tot in Leipzig.

Ga naar boven