Schwarzburg Slot Schwarzburg was tot 1918 tot de zetel van het vorstendom Schwarzburg-Rudolstadt. Na herhaalde splitsingen in verschillende lijnen vanaf 1599, is de lijn Schwarzburg-Sondershausen in 1909 uitgestorven en bleef de tak Schwarzburg-Rudolstadt over.

 Dit kasteel ligt nabij de monding van de rivier de Schwarza in het Schwarzadal.

In het gelijknamige plaatsje Schwarzburg (gemeente Rudolstadt) is door president Friedrich Ebert - tijdens zijn vakantie - op 11 augustus 1919 de Grondwet van Weimar (Weimarer Verfassung), de eerste democratische grondwet van Duitsland, ondertekend. Deze wet is waarschijnlijk in het hotel "Weißer Hirsch" ondertekend, en in ieder geval niet in het slot.

Schwarzburg en de Oranjes

De Nederlandse koningin-moeder Emma reisde in mei 1900 met haar dochter Wilhelmina naar Schwarzburg waar zij onder pseudoniem hun intrek namen in het Gasthof „Zum Weißen Hirschen“. In het slot Schwarzburg waren ontmoetingen gearrangeerd met drie huwelijkskandidaten voor Wilhelmina. Van hen kwam alleen de Hertog Heinrich zu Mecklenburg-Schwerin (1876-1934) opdagen. Zijn moeder was Marie von Mecklenburg-Schwerin, die de zus was van de regerende Schwarzburger vorst Victor von Schwarzburg-Rudolstadt. Op 16 oktober 1900 werd de verloving bekendgemaakt en op 7 februari 1901 trouwden ze. Heinrich heette vanaf die dag Hendrik en ging verder als Prins Hendrik door de Nederlandse geschiedenis.

Ga naar boven